Medvehagymás rúd

2019.03.17

Hozzávalók:

25 dkg liszt

25 dkg tk. liszt 

1 tojás

2,5 dkg élesztő

1 kk. cukor

1 dl tej

25 dkg vaj + 8 dkg a kenéshez

150 g tejföl

a kis csokor medvehagyma 

A tejet picit meg melegítjük belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és hagyjuk picit felfutni. Közben a hozzávalókat a dagasztógépbe helyezzük, kivéve a tejfölt és a 8 dkg vajat. Amikor az élesztő felfut hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és elkezdjük dagasztani. A tejfölt apránként, fokozatosan adagoljuk, hogy a tészta lágy legyen, de ne legyen túl ragadós , folyós. A sót ízlés szerint adagoljuk. Amikor jól összedolgozta a gép, hagyjuk duplájára kelni. Közben a medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk. Megkenjük az olvadt 8 dkg vajjal és rászórjuk a hagymát. Fentről le a közepéig majd lentről fel hajtjuk a tésztát, azután jobbról balra , majd balról jobbra. Letakarjuk és pihen 15 percet. Nyújtófával kinyújtjuk és újra hajtogatjuk még 2 x. Csíkokra vágjuk kb 1 cm-re csavarunk rajta és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. Lekenjük tojással és 180 fokos sütőben megsütjük.