Meggyes labda bukta

2018.08.27

Hozzávalók: 

kb:  20 buktához  40 dkg liszt sütemény vagy sima liszt

5 dkg puha vaj

1 csomag szárított élesztő

1,25 dl langyos tej

2 db tojás

6 dkg cukor

Töltelékhez:

40 dkg meggy

3 ek. porcukor

őrölt fahéj

5-6 evőkanál víz vagy meggylé

1 púpozott ek. étkezési keményítő

Olvasztott vaj a kenéshez, porcukor a szóráshoz

A tészta hozzávalóit belemérjük a kenyérsütőgép táljába és elindítjuk a dagasztást. Sima robotgéppel is belehet dagasztani a tésztát és természetesen kézzel is begyúrható. Az alaposan átgyúrt tésztát duplájára kelesztjük. 

Míg a tészta kel elkészítjük a tölteléket. Meggyet egy kis lábasba tesszük és hozzáadunk 5-6 ek. vizet vagy meggylevet a cukrot és  tetszőleges mennyiségű fahéjat. Nálam ez 1 evőkanál ( mi szeretjük) és lassan átmelegítjük. Az étkezési keményítőt hideg vízben ( 1 -2 kanál) elkeverjük, hogy csomómentes legyen és a meleg meggyhez adjuk, gyors keveréssel, addig kevergetjük, míg szépen besűrűsödik. Akkor levesszük a melegről és félre tesszük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, de azért meleg legyen.

Amikor a tészta megkelt téglalap formára nyújtjuk ( kb 45 x 35 cm ) és 20 részre vágjuk. Minden tésztára halmozunk a meggyből és a tészta sarkainál összefogva összedolgozzuk a tésztát kis labdákat formázva belőle. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és a buktákat egymás mellé helyezzük, úgy, hogy az aljára kerüljön az összedolgozott rész. Olvasztott vajjal közben megkenegetjük minden bukta oldalát így helyezzük őket nem szorosan egymás mellé a tepsibe. Letakarjuk és újra kelni hagyjuk. Amikor szépen megkelt a tetejét is lekenjük olvasztott vajjal és sütőbe helyezzük és 180 fokon szép világos barnára sütjük.   Amikor kész porcukorral meghintjük. Langyosan valami Isteni !!! Más töltelékkel is bátran elkészíthetjük!