Mese almás

2019.01.12

Hozzávalók:

Piskótához: 

1 db citrom

1 kg alma

8 db tojás

10 dkg porcukor

35 ml víz

3 g fahéj

1 csipet só

20 dkg liszt

1/2 csomag sütőpor

16 g kakaó

Krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

1 csomag vaníliás cukor

110 g kristálycukor

600 ml tej

210 g vaj

Tetejére:

20 dkg étcsokoládé

4 dkg vaj

Félig megtöltünk egy nagyobb keverőtálat hideg vízzel, kettévágjuk a citromot, és belefacsarjuk a levét a vízbe. Meghámozzuk az almákat, kivágjuk a magházukat , és a citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a porcukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet. A fehérjehab elkészítése előtt vékonyra szeleteljük az almákat, és egy sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy a szeletek enyhén fedjék egymást. Amikor az összes almát elosztottuk a tepsiben, megszórjuk fahéjjal . Ezután a fehérjéket a maradék porcukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük, majd összekeverjük a tojássárgájahabbal. A lisztet összekeverjük a sütőporra, a tojáshabba szórjuk és alaposan elkeverjük . A tészta kétharmadát az almákra öntjük. A maradékba kakaóport szitálunk, elkeverjük, és azt is a tepsibe öntjük. Elegyengetjük a tésztát, majd betesszük a tepsibe, és 28-32 percig sütjük. Elvégezzük a tűpróbát. Ha megsült a tészta egy tiszta konyharuhával leterített deszkára borítjuk , lehúzzuk róla a sütőpapírt . A tésztát a süteménnyel megegyező mérteű tiszta sütőpapírral leterítjük, erre helyezünk egy akkora tálcát, amin kényelmesen elfér a mese almás. A deszkát ás a tálcát összefogjuk, és egy határozott mozdulattal megfordítjuk az egészet. Így átkerül a tálcára a süteményünk, és felül lesz az almás rész. Ezen oszlatjuk el a krémet, ha kihűlt a tészta. A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral és a kristálycukorral , majd egy kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük melegedni. Amikor forró, egy keveset hozzáöntünk a pudingporos keverékhez, alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és megfőzzük a pudingot. Én ennél a süteménynél is ebben a fázisban dobálom bele az összes hideg felkockázott vajat a krémbe, és addig keverem, míg teljesen elvegyül. Amikor elkészült a krém, frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy a krém és a fólia között ne legyen levegő. Ettől nem lesz "bőrős" a krém. Hűtőbe tesszük és hagyjuk , hogy teljesen kihűljön. Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk vele, a krém közepe is hideg legyen. Elkészítjük a csokit. A csokit gőz felett felolvasztjuk a vajjal. A teljesen kihűlt krémet egy keverőtálba öntjük és gépi habverővel 2-3 perc alatt felhabosítjuk. Akkor jó, ha levegőssé válik az állaga és enyhén kifehéredik. Egyenletesen elosztva a piskótára rákenjük, majd bevonjuk az olvasztott csokival. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csoki.