Naan kenyér

2021.04.17

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 ek. búzakorpa

1 cs. szárított élesztő

100 ml langyos víz

1 tk. cukor

1 tk sütőpor

a tk. szódabikarbóna

2 tk só (ízlés szerint)

120 ml langyos tej

görög joghurt amennyit felvesz a tészta

A hozzávalókat kenyérsütő gépbe vagy keverő gépbe tesszük és elkezdjük kidolgozni. A tejet és a joghurtot folyamatosan , lassan adagoljuk a tésztához. Egy lágy pizza tésztához hasonló tésztát dagasztunk. Ez az alap tészta ezt variálhatjuk fűszerekkel. Fokhagyma, petrezselyem, metélőhagyma...

Amikor kidolgoztuk a tésztát letakarjuk és hagyjuk 40 percig kelni. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát és 10-12 egyforma részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle és újra hagyjuk 10 percig letakarva. Lisztezett felületen a gombócokat vékonyra nyújtjuk kb 20-21 cm átmérőjű kört nyújtunk belőlük. Egy vas edényt kikenünk olíva olajjal és alaposan felmelegítjük beletesszük a kis kinyújtott kenyérkét és fedővel letakarva kb. 3 percig sütjük. Néha ellenőrizzük, hogy ne égjen le. Ki kell tapasztalni a sütés hőfokát. Szépen felhólyagosodik . Fordítsuk meg a tésztát és a másik oldalát is süssük meg. Még melegen kenjük meg olvasztott vajjal és szórjunk rá kedvünk szerinti fűszereket. 

Húsokhoz, salátákhoz, mártásokhoz kiváló köret, de önmagában fokhagymás tejföllel is nagyon ízletes .