Nagyon csokis pöfeteg keksz

2018.08.31

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg étcsoki minimum45 %

15 dkg cukor

8 dkg holland kakaó por

1 tojás

2-3 evőkanál tej

1/2 zacskó sütőpor

10 dkg liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt ( vagy rozs vagy graham )

1 csomag vaníliás cukor

Hempergetéshez: 

kb: 6 dkg porcukor

A feldarabolt étcsokit és vajat vízgőz felett olvasszuk meg. A  tojást kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet össze keverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásos masszához lassan hozzákanalazzuk a lisztes keveréket és lassan belecsorgatjuk a felolvasztott csokit is. Én az egészet robotgéppel szoktam összedolgozni. Nem kell megijedni egy igen ragacsos massza lesz belőle. Amikor a gép szépen lassan összedolgozta a hozzávalókat még 2-3 evőkanál tejjel lazítjuk kicsit. Ezzel is szépen összedolgozzuk , hogy egy egynemű massza legyen. A konyhapultra helyezünk 2-3 réteg frissen tartó fóliát és a masszát a közepére kanalazzuk. A fóliával körbetekerjük és betesszük a hűtőbe 2-3 órát pihenni. Akkor jó, amikor már szépen megköt. Kivesszük a hűtőből és kis darabokat szakítunk a tésztából gombócokká formáljuk és meghempergetjük a porcukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy legyen hely a kekszek között, mert sütés közben veszi fel a keksz formáját , kicsit szétterül. 180 fokos sütőben kb 15-20 percig sütjük. 1 adag kevés szokott lenni, ezért ajánlatos duplázni a hozzávalókat!!