Narancsálom torta
Hozzávalók:
17 - 18 cm tortaforma
Tésztához:
50 g darált mandula
2 db tojás
20 ml étolaj
3 dkg nyírfacukor
Narancszselé:
2 dl frissen csavart narancslé
5 g nyírfacukor
4 db lapzselatin
Krémhez:
3 evőkanál frissen csavart narancslé
2 db tojás sárgája
2 + 2 dl cukormentes tejszínhab
50 g nyírfacukor
3 db lapzselatin
Díszítéshez: teljes kiőrlésű cukormentes reggeliző pehely és cukormentes tejszínhab
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk a nyírfacukor felével a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével a tojássárgáját habosra keverjük. A habos sárgákhoz hozzáöntjük az olajat, majd hozzákeverjük a mandulát és a habot fokozatosan adjuk hozzá, hogy ne nagyon törjön. A tortakarikát sütőpapírral kibéleljük és 180 fokon megsütjük. Amikor megsült kivesszük a karikából és rácson kihűtjük.
Sütés közben elkészíthetjük a narancszselét. A narancslevet lassan felmelegítjük és hozzákeverjük a cukrot. Lassan felfőzzük, de ne lobogjon. A zselatint közben hideg vízben beáztatjuk, majd amikor a narancslé kicsit visszahűlt hozzákeverjük a kinyomkodott zselatin lapokat. Alaposan elkeverjük és betesszük a hűtőbe.
A krémhez a tojássárgákat összekeverjük a cukorral habosra . 2 dl tejszínt lassan melegítünk, majd amikor már meleg lassan belecsorgatjuk a habos tojásba és alaposan összekeverjük. Visszaöntjük a lábosba és felfőzzük, amíg szépen besűrűsödik a krém. Levesszük a melegről átöntjük egy hideg edénybe, amikor langyos hozzáadjuk a hideg vízben áztatott zselatint és a másik 2dl tejszínt habbá verve.
A tészta kihűlt ráhelyezzük egy tálcára vagy tálra ráhelyezzük a piskótát és ráhúzzuk a tortakarikát. Én egy plusz vastagabb fóliát szoktam még a piskóta és a tortagyűrű közé állítani ( ez erre a célra gyártott fólia szakboltokban beszerezhető ) . A piskótára öntjük a krém felét és kb 15-20 percre betesszük a hűtőbe. Közben a narancszselét keverjük át többszőr. Mielőtt a krémre helyezzük pár percre tegyük a fagyasztóba, hogy sűrűbb legyen, de még önthető. Amikor a krém kicsit megdermedt ráöntjük a zselét és újra mehet a hűtőbe. 15 perc múlva a maradék krémet is ráöntjük és 2-3 órára betesszük a hűtőbe.
Amikor megdermedt levesszük a tortakarikát, a fóliát és díszítjük.