Narancsálom torta

2023.02.05

Hozzávalók:

17 - 18 cm tortaforma

Tésztához:

50 g darált mandula

2 db tojás

20 ml étolaj

3 dkg nyírfacukor

Narancszselé:

2 dl frissen csavart narancslé

5 g nyírfacukor

4 db lapzselatin

Krémhez:

3 evőkanál frissen csavart narancslé

2 db tojás sárgája

2  + 2 dl cukormentes tejszínhab

50 g nyírfacukor

3 db lapzselatin

Díszítéshez: teljes kiőrlésű cukormentes reggeliző pehely és cukormentes tejszínhab

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk a nyírfacukor felével a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével a tojássárgáját habosra keverjük. A habos sárgákhoz hozzáöntjük az olajat, majd hozzákeverjük a mandulát és a habot fokozatosan adjuk hozzá, hogy ne nagyon törjön. A tortakarikát sütőpapírral kibéleljük és 180 fokon megsütjük. Amikor megsült kivesszük a karikából és rácson kihűtjük.

Sütés közben elkészíthetjük a narancszselét. A narancslevet lassan felmelegítjük és hozzákeverjük a cukrot. Lassan felfőzzük, de ne lobogjon. A zselatint közben hideg vízben beáztatjuk, majd amikor a narancslé kicsit visszahűlt hozzákeverjük a kinyomkodott zselatin lapokat. Alaposan elkeverjük és betesszük a hűtőbe. 

A krémhez a tojássárgákat összekeverjük a cukorral habosra . 2 dl tejszínt lassan melegítünk, majd amikor már meleg lassan belecsorgatjuk a habos tojásba és alaposan összekeverjük. Visszaöntjük a lábosba és felfőzzük, amíg szépen besűrűsödik a krém. Levesszük a melegről átöntjük egy hideg edénybe, amikor langyos hozzáadjuk a hideg vízben áztatott zselatint és a másik 2dl tejszínt habbá verve.

A tészta kihűlt ráhelyezzük egy tálcára vagy tálra ráhelyezzük a piskótát és ráhúzzuk a tortakarikát. Én egy plusz vastagabb fóliát szoktam még a piskóta és a tortagyűrű közé állítani ( ez erre a célra gyártott fólia szakboltokban beszerezhető ) . A piskótára öntjük a krém felét és kb 15-20 percre betesszük a hűtőbe. Közben a narancszselét keverjük át többszőr. Mielőtt a krémre helyezzük pár percre tegyük a fagyasztóba, hogy sűrűbb legyen, de még önthető. Amikor a krém kicsit megdermedt ráöntjük a zselét és újra mehet a hűtőbe. 15 perc múlva a maradék krémet is ráöntjük és 2-3 órára betesszük a hűtőbe.

Amikor megdermedt levesszük a tortakarikát, a fóliát és díszítjük.