Omlós  tészta alap recept 

2018.09.16

Hozzávalók:

115 g hideg vaj

160 g liszt + a nyújtáshoz

2 tk. porcukor

1 csipet só

kb. 4 evőkanál jéghideg víz

FONTOS, hogy a receptben előírt hozzávalók mindegyike hideg legyen és a gyúrás előtt a kezünket is hűtsük le hideg vízzel. 

Nagyon gyorsan össze kell dolgozni a tésztát, mert ha nagyon megolvad benne a vaj, akkor nem lesz omlós.

Lehetőleg ne süssünk forró , nyári napokon ilyen tésztát, mert tönkremehet a tészta. 

Hideg víz helyett adhatunk tojássárgáját a tésztához illetve a lisztet is lecserélhetjük darált mandulára vagy dióra. 

FONTOS a vaj minősége! Minél magasabb a zsírtartalma és minél hidegebb annál jobb!

A régi cukrászszabály szerint az omlós tészta fő alapanyagainak (liszt, vaj, porcukor) 

aránya : 3: 2:1

Én  a fent leírt receptet használom omlós tésztához , Nekem bevált. Az összeállítás után frissen tartó fóliába helyezem és mehet a fűtőbe minimum 30 percre, de nem árt neki több idő sem, sőt elkészíthetjük előző este és maradhat egy egész éjszakára a hűtőben.