Rákóczi túrós

2019.03.03

Hozzávalók:

tésztához:

25 dkg liszt ( fele tk. )

1 tojás sárgája

1 dl tejföl

1/2 cs. sütőpor

1 kk. vanília paszta

12 dkg vaj

1 kk. szódabikarbóna

12 dkg cukor (por)

citrom héj ( fél citrom)

A tészta tetejére: sárgabarack lekvár

a töltelék:

50 dkg túró

10 dkg porcukor

fél citrom héja és leve

(esetleg mazsola)

3 db tojás sárgája

tetejére:

4 tojás fehérje

18 dkg cukor


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk , majd egy sütőpapírral bélelt kapcsos torta formába ( én négyzet alakú formát használok) az aljába kb 1 cm vastagságúra belenyomkodjuk a tésztát. 180 fokos sütőben elősütjük a tésztát. Ez kb. 15 perc. A tészta szilárduljon meg, de ne süssük meg teljesen. Az elősütött tésztára kenjük rá a lekvárt, majd az összekevert tölteléket simítsuk rá. Helyezzük vissza a sütőbe és süssük meg. Amikor a túrós töltelék szépen megsült vegyük ki a sütőből és amíg hűl készítsük el a habot. A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni és a kristálycukorból kanalazzuk bele 2-3 kanállal. 1 dl vizet kezdjünk el felmelegíteni, amikor felforrt keverjük bele a cukrot és oldjuk fel. Amikor teljesen felolvadt lassan folyatva adagoljuk a habhoz, miközben a gép dolgozik. Kicsit keményebb habot kapunk, mintha csak simán felvertük volna. Kenjük a süti tetejére .