Rákóczi-túrós

2021.05.28

Hozzávalók:


Tésztához:

20dkg liszt

12 dkg vaj

6 dkg porcukor

1 tojássárgája

Töltelékhez:

70 dkg túró

10 dkg cukor

2 kezeletlen citrom héja + 1 citrom leve leve

1 ek. búzadara

1 tojás

1 ek. vaníliás cukor

1 -2 ek. baracklekvár

Tetejére:

4 tojásfehérje

10 dkg cukor

baracklekvár 20 - 30 dkg

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe helyezzük. Addig elkészítjük a tölteléket. A túrót összekeverjük a tojással, cukorral, búzadarával. Belereszeljük a citrom héját, majd ízesítjük a levével is. Ne legyen túl savanyú. Hűtőbe helyezzük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy 28 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, majd a kinyújtott tésztát belehelyezzük gyors mozdulatokkal a nyújtófa segítségével. A tésztát szépen elnyomkodjuk a sütőforma széleire is ha valahol vastagabb vagy magasabb lett vágjuk le és helyezzük át, hogy mindenhova jusson a tésztából. Sütőgolyót ( ha nincs babot is használhatunk) segítségével süssük meg. A golyó arra jó, hogy a tészta nem fog felpúposodni. 170 fokon 20 perc.

Amikor megsült vegyük ki a sütőből és kanalazzunk a tésztára baracklekvárt, kenjünk el. A túró tölteléket kanalazzuk a lekvárra és helyezzük vissza a sütőbe 150 fokon 20 percre. Amíg sül a tojásfehérjét verjük fel a cukorral és a 20 perc letelte után nyomózsákból nyomjuk a süti tetejére spirál alakban. Tegyük vissza a sütőbe kb. 10 perc amíg a hab kicsit megbarnul. Amikor kész a baracklekvárt tegyük nyomózsákba és töltsük ki a spirál kimaradt részeit. Kanállal is megtehetjük, kicsit macerásabb.