Sajtos fonott

2021.10.05

Hozzávalók:
50 dkg liszt ( ebből 15 dkg tk. kiőrlésű)

5 dkg élesztő

só ízlés szerint

2,5 dl langyos tej ( lehet picit több vagy kevesebb )

0,5 dl olíva olaj

150 ml natúr joghurt

1 tk. cukor

1 ek. sikér 

Az élesztőt langyos tejbe ( kb. 3 ek) a cukorral elmorzsoljuk, lefedjük és hagyjuk, hogy felfusson. Közben a hozzávalókat kimérjük és elkezdjük bedagasztani. Kenyérsütő gépben vagy keverő gépben, de kézzel is lehet. A liszthez hozzáadjuk az olíva olajat a joghurtot, majd a felfutott élesztőt. A langyos tejet fokozatosan adagoljuk a tésztához a sót pedig a legvégén adjuk hozzá. A tészta akkor jó, ha lágy és ruganyos nem ragacsos. Letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni. Lemérjük a tészta súlyát és 10 db egyenlő részre adagoljuk. A kimért adagokat finoman átgyúrjuk, majd 35- 40 cm-es csíkos sodrunk belőle. Szemmértékkel 3 részre osztjuk őket, majd az alsó kétharmadból hurkot képezünk, és az alsó végét alulról összenyomjuk a csíkkal. Fontos, hogy a hurok ugyanolyan hosszú legyen, mint a kilógó rész. A kilógó véget alulról átdugjuk a hurkon. A hurok részen csavarunk egyet és az így keletkezett lyukon  alulról átdugjuk a szabadon álló véget. Az elkészült fonatokat letakarjuk és hagyjuk újra kelni kb.20 perc. Tetejére sajtot reszelünk vagy szezám magot is szórhatunk, de önmagában is nagyon mutatós és finom. A sütőt 185 fokra előmelegítjük. A tészták tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal és mehet a sütőbe. Én megszoktam spiccelni vízzel még sütés előtt. kb. 25-30 perc alatt szépen megsül.