Sajtos perec

2021.04.22

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( fele tk. kiőrlésű)

1 cs. szárított élesztő

2 ek. burgonya pehely (elhagyható)

1 tk. cukor

1 tk só (ízlés szerint)

2,5 dl langyos tej

0,5 dl olíva olaj

150 ml joghurt vagy kefir

Tetejére: 1 db tojás , sajt

A tészta hozzávalói kenyérsütőgép üstjében dagasszuk ki. Én  a kelt tésztáknál a folyadékokat mindig fokozatosan adagolom a tésztához, hogy lássam mikor érem el a kívánt állagot. A liszt fajtája nagyon sokat számít így ami elegendő az egyik liszthez nem biztos, hogy megfelelő egy másik fajtához. A tészta állaga akkor jó ha nem folyékony vagy ragacsos és nem is túl kemény. Amikor megdagasztottuk hagyjuk nem huzatos helyen duplájára kelni. A megkelt tésztát lemérjük és 8 egyenlő részre osztjuk. Minden kis gombócól vékony csíkot sodrunk és perec alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és hagyjuk újra kelni. Kb. 20 perc múlva lekenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben szép világosbarnára sütjük.