Sajtos rudak

2020.04.06

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( 25 dkg teljes kiőrlésű 25 dkg graham vagy 25 dkg teljes kiőrlésű 25 dkg fehér )

2 tk. só

3 ek. tejföl

1 dj tej 1dl víz ( vagy 2 dl víz)

1 cs. szárított élesztő + 10 dkg kovász

10 dkg olvasztott vaj

tetejére: sajt 

A tészta hozzávalóit kenyér sütő gépben vagy keverő gépben illetve ha nincs kézzel össze dolgozzuk. Rugalmas lágy tésztát kapunk. A teljes kiőrlésű lisztek ( és sima lisztek sem) egyformák ezért a folyadékot fokozatosan adagoljuk és ha szükségesnek érezzük tegyünk még hozzá. Arra figyeljünk, hogy ne ragadjon a tészta. Amikor kidolgoztuk a tésztát letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni. Ezután gyúrjuk át kézzel és vágjuk fel 10 egyforma részre. Csináljunk belőle kis gombócokat, majd újra takarjuk le és hagyjuk kelni. kb. 20 perc

Vegyünk egy gombócot nyújtsuk ki jó vékonyra kenjük be olvasztott vajjal vagy oliva olajjal vékonyan, majd tekerjük fel. A keskenyebbik végétől kezdjük tekerni ügyelve, hogy szorosra tekerjük egy kicsit mindig húzzunk rajta amikor tekerjük. A tekerést követően kicsit sodorjuk meg. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Mikor elkészült mind a 10 db hagyjuk még 10-15 percet pihenni. Spricceljük le vízzel szórjuk meg  reszelt sajttal. A sütőbe tegyünk egy kis tálba vizet és tegyük be a kifliket. 200 fokon 25 - 30 percig sütjük. Amikor megsült vegyük ki és újra spricceljük le egy kis vízzel.