Sok magvas graham kenyér sült paprika krémmel 

2018.11.03

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( 30 dkg graham 10 dkg teljes kiőrlésű 10 dkg fehér tönköly)

2 evőkanál zabkorpa (elhagyható)

5 dkg élesztő

3 evőkanál tökmag olaj

só ( ízlés szerint)

egy kis bors

1 kis csokor kakukkfű apró levelei

100 g kefír

1 dl tej

2,5 dl  langyos víz

5 dkg olajos mag ki mit szeret!! Én most napraforgó, len , fekete és sima szezámmagot használtam. 

Tetejére: 5 dkg magkeverék

A sült paprika receptjét itt találjátok : Sült paprika krém

A tejet kicsit meglangyosítjuk és az élesztőt elmorzsoljuk benne 1 kis kanál cukrot is belekeverünk. Letakarjuk és 15 percig hagyjuk, hogy felfusson. A liszteket közben kimérjük és a kenyérsütő gép üstjébe öntjük. Gép nélkül is ki lehet dolgozni a tésztát kézzel vagy robotgéppel . A liszthez hozzáadjuk a zabkorpát az olajat , majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Elindítjuk a gépet az 1-es programon ( vagy azon ahol a leghosszabb a dagasztás) . Hozzáöntjük a kefírt sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan kóstoljuk a tésztát így állítsuk be a sósságát. Azért nem írok mennyiséget, mert minden só más így ha éppen erősebb só van otthon könnyen elsózhatjuk a tésztát. Tehát folyamatosan adagoljuk és kóstoljuk, amikor jó íze van akkor elegendő. Ne érezzünk nyers ízt. Mehet a bors is és a kakukkfű, legjobb a friss, de lehet szárított is. A vizet is fokozatosan adagoljuk. A tészta állaga picit lágyabb, mint a kelt tészta , mivel teljes kiőrlésű lisztek vannak benne nem jó, ha nagyon keményre hagyjuk. Ne féljünk tőle. Amennyiben mégis túl lágyra sikerült tehetünk bele 1-2 kanál lisztet. A dagasztás utolsó 2-3 percében szórjuk bele a magokat.  Egy kelesztőtálba tesszük vagy ha nincs ilyen maradhat a gép üstjében vagy egy sima műanyag edénybe, letakarva lehetőleg langyos helyen. Legalább 50 perc kelési idő kell neki. Amikor szépen megkelt egy lisztezett felületre borítjuk. Finoman átgyúrjuk. Kézzel kilapogatjuk kicsit, majd mindkét oldalát behajtjuk kb. 10-10 cm-re és fentről kezdve szépen szorosan feltekerjük a tésztát. Ne féljünk tőle kicsit meg is húzhatjuk miközben tekerjük. Egy sütőpapírral bélelt doboz formába helyezzük és hagyjuk újra kelni. Ez kb. 20 perc. Közben a sütőt melegítsük elő alsó-felső sütésre 230 fokon és készítsünk elő egy hőálló tálat vízzel, amit a forma mellé fogunk helyezni sütés közben.  Amikor megkelt jó alaposan fújjuk be vízzel és a magokat szórjuk rá. Mehet a sütőbe. kb. 30-40 perc, közben 2 x befújtam vízzel. Ezután hőlég keverésre állítjuk a sütőt és kivesszük a formából a kenyeret így még 20 percig sütjük.  Amikor megsült kivesszük a sütőből és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.