Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók:
Gnocchi-hoz:
1 1/2 bögre liszt
1 nagy krumpli ( főzve, összetörve)
1 bögre sütőtök püré ( előtte megfőzve, összetörve, pürésítve)
1 tk. só
1 ek. vaj
A megfőtt krumplit és tököt összegyúrjuk a liszttel, sóval, vajjal olyan állagúra, hogy ne legyen se túl kemény se túl lágy, majd 30 percre a hűtőbe helyezzük.
Közben elkészítjük a szószt.
Szósz hozzávalók:
1 ek. vaj
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3/4 bögre tej
1/2 bögre tejszín
3 ek. tökpüré
parmezán sajt ízlés szerint
só
A hagymát apróra vágjuk ,vajon pároljuk, majd felöntjük a tejjel és tejszínnel. Hozzáadjuk a fokhagymát ami előtte pépesítünk vagy fokhagyma nyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a tökpürét és átforraljuk. Sózzuk, és hozzáreszeljük a parmezan sajtot.
A hűtőből kivett gnocchi tésztából kis golyókat formázunk, majd késsel kis mélyedéseket vágunk bele, mint a tök, sós vízben kifőzzük és a szósszal tálaljuk. Nem kell sokáig főzni, hogy ne legyen kemény. kb fél perc.
Tökmaggal és petrezselyemmel díszítjük.