Sütőtökös gnocchi

2024.09.22

Hozzávalók:

Gnocchi-hoz:

1 1/2 bögre liszt

1 nagy krumpli ( főzve, összetörve)

1 bögre sütőtök püré ( előtte megfőzve, összetörve, pürésítve)

1 tk. só

1 ek. vaj

A megfőtt krumplit és tököt összegyúrjuk a liszttel, sóval, vajjal olyan állagúra, hogy ne legyen se túl kemény se túl lágy, majd 30 percre a hűtőbe helyezzük.

Közben elkészítjük a szószt.

Szósz hozzávalók:

1 ek. vaj

1 fej hagyma

5 gerezd fokhagyma

3/4 bögre tej

1/2 bögre tejszín

3 ek. tökpüré

parmezán sajt ízlés szerint

A hagymát apróra vágjuk ,vajon pároljuk, majd felöntjük a tejjel és tejszínnel. Hozzáadjuk a fokhagymát ami előtte pépesítünk vagy fokhagyma nyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a tökpürét és átforraljuk. Sózzuk, és hozzáreszeljük a parmezan sajtot.

A hűtőből kivett gnocchi tésztából kis golyókat formázunk, majd késsel kis mélyedéseket vágunk bele, mint a tök, sós vízben kifőzzük és a szósszal tálaljuk. Nem kell sokáig főzni, hogy ne legyen kemény. kb fél perc. 

Tökmaggal és petrezselyemmel díszítjük.