Sütőtökös piskótatekercs kávékrémmel

2021.10.20

Hozzávalók:

piskóta tekercshez: 

5 db tojás

5 ek. cukor

5 ek. liszt

2 ek. megsütött és kihűlt sütőtök

1 kk. sütőpor

kávékrém: 

2 ek. instant kávé vagy lefőzött fekete kávé

3 dl tejszín

10 dkg marscapone

1 kk. vanília kivonat

1 ek. vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint


A piskótához a tojásokat ketté választjuk és a tojás sárgáját a cukorral nagyon habosra keverjük. Belekeverjük a sütőtököt, amit villával előtte összetörtünk, hogy nagyobb darabok ne kerüljenek bele. Aki szeretné pépesítheti is turmix gépben. A fehérjét felverjük habnak. A lisztet és a sütőport a habos sárgájához szitáljuk és összeforgatjuk vele, majd a felvert fehérjét is hozzákanalazzuk és szépen összekeverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön meg nagyon. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát ráöntjük szépen eligazítva a széleket és elsimítva a tetejét, hogy egyenletesen tudjon megsülni. Előremelegített sütőben 170 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e? Amikor készen van , kivesszük a sütőből és enyhén nedves konyharuhára fektetjük sütőpapírral együtt, gyors mozdulatokkal feltekerjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben készítsük el a krémet. A tejszínhez adjuk hozzá a kávét, amennyiben instant kávéval dolgozunk alaposan keverjük el, hogy feloldódon. Ízesítsük számunkra megfelelően édesre. Adjuk hozzá a vanília aromát és cukrot is, majd verjük fel habnak. Aki szereti tehet bele némi fahéjat is. Keverjük hozzá a marscapone-t. A tekercset görgessük ki, vegyük le róla a sütőpípart és kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel a végleges formára.