Szezámmagos fonott kalács

2024.03.17

Hozzávalók:

50 dkg liszt

6 dkg cukor

1 db tojás + 1 a kenéshez

1 mk. só

250 ml langyos tej

1 csomag szárított élesztő

5 dkg vaj 

4 ek. szezámmag

A szobahőmérsékletű alapanyagokból tésztát dagasztunk. A tejet fokozatosan adjuk hozzá a tésztához, majd a legvégén a vajat és így dagasszunk egy kellemesen lágy tésztát. Takarjuk le és hagyjuk 30 percig pihenni. 

Amikor letelt az idő lemérjük a tésztát és 6 egyenlő részre osztjuk. A 6 részt szépen összegömbölyítjük és 6 kis zsemlét kapva letakarjuk 10 percre pihenni. Amikor letelt az idő az első gombócot finoman kinyomkodjuk és fentről lefele feltekerjük, úgy, hogy közben le lenyomkodjuk a tésztát, hogy a belseje egységes legyen. Egy kisebb egyenes kiflit kapunk előle. Ezt minden gombóccal megtesszük, majd újra letakarjuk és jöhet megint 10 perc pihenés. Amikor letelik az idő az első kis kiflit szépen egyenletesen 45 cm hosszú rúddá nyújtjuk, ebből 3 db-ot készítünk, majd a másik 3 db-ot kb 5-6 cm-el hosszabbra nyújtjuk. Egy papírtörlőt benedvesítünk vízzel ( ráspriccelünk nem kell sokat) és a 3 hosszabb szálat átgörgetjük ezen a vizes törlőkendőn, majd egy tálcára szórjuk a szezámmagot oda helyezzük a tésztát és azon is átgörgetjük , így szépen rátapadnak a szezámszemek. A hosszúsága visszaugrik így kb. olyan méretű lesz, mint az első három rúd. 

A fonáshoz előveszünk egy sütőpapírt. Összefogunk egy sima és egy szezámos szálat elhelyezzük a papíron átlósan, majd 2 másik szállal keresztezzük végül a harmadik dupla szállat is ráhelyezzük, mint egy háromszöget a közepe szépen összeérjen. Innen kezdjük a fonást. A dupla szálakat óra mutató járásával ellentétesen egymás alá helyezzük, majd megismételjük a műveletet visszafelé is, majd végül a dupla szálak végét összecsípjük és a kilógó részeket összehúzzuk a három végződést szépen a kalács alján eldugjuk. Legközelebb készítek róla fázis fotókat, mert így leírva nehéz elképzelni! 

Szépen eligazgatjuk, majd egy tojással megkenjük és 180 fokon készre sütjük.