Tejfölös teljes kiőrlésű kifli és zsemle

2018.08.03

Tejfölös teljes kiőrlésű kifli és zsemle :

Hozzávalók:


55 dkg durum liszt 

5 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg élesztő

1 evőkanál tejföl

víz, só , 1 dl tej


A lisztet kimértem belemorzsoltam az élesztőt a langyos tejet ráöntöttem majd elkezdtem összedolgozni. Hozzáadtam a tejfölt a sót ! Addig adagolom hozzá a langyos vizet amíg egy jól gyúrható tésztát kapunk. A sót folyamatosan kóstolgatva adom hozzá , hogy nehogy elsózzam. Amikor jól összegyúrtam letakart edényben meleg helyen ( szobahőmérsékleten) kelni hagyom. Amikor megkelt még ellenőrzöm a sósságát. Jól átgyúrom a tésztát 2-3 cipóra osztom kinyújtom és kiflit vagy zsömlét formázok belőle, de akár egyben is megsüthető. A sütés előtt vízzel megkenem a tetejét szórhatok rá magokat. A sütőt előmelegítem 180 fokra alulra egy edénybe vizet teszek és még melegszik pihentetem a formázott péksütiket! Amikor a sütő bemelegedett beteszem és megsütöm. 1-2 x még sütés közben is át lehet kenni egy kis vízzel.
20 db péksüti lett belőle 1 db 21 ch-t tartalmaz!