Teljes kiőrlésű kenyér

2020.04.19

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( ezt keverve szoktam használni graham, teljes kiőrlésű, durum, tönköly, zabliszt a lényeg, hogy legyen benne nem annyira rostos liszt is, hogy ne legyen nagyon sűrű a tészta)

15 dkg natur jorghurt

2 dl víz ( illetve ha kívánja még a tészta dagasztás közben picit adhatunk még hozzá)

só ( 5-6 g)

10 dkg Öreg tészta

3 dkg vaj

1 dkg élesztő vagy 1 zacskó szárított élesztő

A hozzávalókat a kenyérsütőben szoktam összedolgoztatni, de akinek nincs kézzel is összegyúrható. Lágy tésztát kapunk arra figyeljünk, hogy ne ragadjon. A folyadék mennyisége mindig a felhasznált lisztektől függ így ezt fokozatosan adagoljuk hozzá. Amikor szépen összeállt letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt enyhén lisztezett deszkára borítjuk szépen kézzel ellapogatjuk és formázzuk. A tészta felső részeit behajtjuk, majd fentről lefele szorosan felhajtogatjuk. Szép kis hosszúkás cipót formázunk belőle. Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral és belehelyezzük a tésztát. Letakarjuk és hagyjuk újra kelni. Amikor megkelt éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét. Sütőbe helyezzük 220 fokon alsó-felső sütéssel süssük, amíg szépen megnövekszik, majd vegyük le 200 fokra a hőfokot. Én sütés előtt és közben is megszoktam spriccelni vízzel. Akkor jó a kenyér, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad, de végezhetünk tűpróbát is ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a közepe is megsült. Amennyiben még sütni kell, de a teteje már elég barna alufóliával takarjuk be a tetejét így nem tud megégni.