Thai csirkeleves

2019.02.17

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

2 db choy sum (kínai virágzó káposzta, nagyobb bevásárló központokban kapható)

20 dkg gomba ( lehet többféle is)

10 db fürt tojás

20 dkg zsenge zöldborsó héjastól

10 dkg mungóbab csíra

só, bors

1 ek. lime vagy citromlé

friss koriander vagy petrezselyem  (külön a tálaláshoz)

700 ml alaplé ( csirkéből)

2 ek. halszósz

1 kis darabka gyömbér

1 gerezd fokhagyma

10 dkg rizstészta vékonyabb

3 ek. kókusz olaj

2 szál thai citromfű

A legjobb ha maradt a húslevesből alaplé, de ha nincs készítsünk. A csirkemellet tegyük fel a vízbe főni, forraljuk fel, majd a habot szedjük le. Fűszerezzük só, bors, lime leve, gyömbér, fokhagyma segítségével. A citromfűvet kicsit klopfoljuk meg és dobjuk a levesbe. Lassú lángon főzzük meg. Közben a fürt tojásokat egy másik edényben keményre főzzük és pucoljuk meg. Egy másik edénybe a megmosott gombát vagy gombákat kevés kókusz olajon pirítsuk meg. A schoy sum-ot is mossuk meg , daraboljuk fel ( az alján lévő kicsi gumós részt vágjuk le, az nem kell) . Kevés kókusz olajon pici sóval pároljuk meg. Nem kell neki sok idő. A zsenge borsót szintén mossuk meg és pici sóval kevés olajon pároljuk meg. A levesbe amikor a hús megpuhult dobjuk bele a koriandert vagy petrezselymet. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Csak pár perc kell neki. Leszűrjük és félretesszük. Amikor minden elkészült tálalhatunk. A leves legyen forró. A csirkehúst kivesszük és szálakra szedjük. Beleszedjük a tálba. Szedünk hozzá tésztát , gombát, schoy sum-ot , zsenge borsót , tojást majd rászedjük a forró levest. Díszítésnek petrezselymet vagy koraindert teszünk rá. A végén egy fél marék csírát helyezünk rá.