Tulumba fánk

2020.02.08

Hozzávalók:

2,5 dl víz

20 dkg vaj

1 kk. só

25 dkg liszt

1 ek. cukor

4  db tojás

1 citrom leve

olaj a sütéshez

Sziruphoz:

25 dkg cukor

3 dl víz

1 ek. méz

1 db (kezeletlen ) reszelt citrom héj

1 db ( kezeletlen ) reszelt narancs héj

A szirup hozzávalóit egy lábasban forrásig hevítjük, majd félretesszük.

A tésztához a vizet, a vajat, a sót, a cukrot felforraljuk, majd hozzákeverjük gyors mozdulatokkal a lisztet. 1-2 percig fakanállal jól átforgatjuk . Egy keverőgépbe kanalazzuk a tésztát , majd folyamatos keverés közben a tojásokat egyesével hozzáadjuk. Jól átdolgoztatjuk a tésztát és közben hozzáadagoljuk a citrom levét.

Egy csillagcsöves habzsákba töltjük a tésztát. Egy serpenyőben olajat melegítünk a habzsákból adagoljuk a tésztát az olajba és ollóval a kívánt nagyságra vágjuk el őket.

 ( hagyományosan kb 5 cm es darabokat készítenek)  Amikor aranybarnára sülnek egy szűrő kanállal a lecsöpögtetett fánkokat átemeljük a cukros szirupba. Ott hagyjuk 2-3 másodpercig ázni, majd szűrőkanállal vegyük ki és helyezzük egy tálra. Porcukorral meghintve tálaljuk.