Tulumba fánk
Hozzávalók:
2,5 dl víz
20 dkg vaj
1 kk. só
25 dkg liszt
1 ek. cukor
4 db tojás
1 citrom leve
olaj a sütéshez
Sziruphoz:
25 dkg cukor
3 dl víz
1 ek. méz
1 db (kezeletlen ) reszelt citrom héj
1 db ( kezeletlen ) reszelt narancs héj
A szirup hozzávalóit egy lábasban forrásig hevítjük, majd félretesszük.
A tésztához a vizet, a vajat, a sót, a cukrot felforraljuk, majd hozzákeverjük gyors mozdulatokkal a lisztet. 1-2 percig fakanállal jól átforgatjuk . Egy keverőgépbe kanalazzuk a tésztát , majd folyamatos keverés közben a tojásokat egyesével hozzáadjuk. Jól átdolgoztatjuk a tésztát és közben hozzáadagoljuk a citrom levét.
Egy csillagcsöves habzsákba töltjük a tésztát. Egy serpenyőben olajat melegítünk a habzsákból adagoljuk a tésztát az olajba és ollóval a kívánt nagyságra vágjuk el őket.
( hagyományosan kb 5 cm es darabokat készítenek) Amikor aranybarnára sülnek egy szűrő kanállal a lecsöpögtetett fánkokat átemeljük a cukros szirupba. Ott hagyjuk 2-3 másodpercig ázni, majd szűrőkanállal vegyük ki és helyezzük egy tálra. Porcukorral meghintve tálaljuk.