Túró mousse

2019.05.13

Hozzávalók:

Kakaós alaphoz:

4 dkg liszt

1 tojás

5 dkg cukor

5 dkg vaj

2 dkg cukrozatlan kakaópor

Túró mousse:

50 dkg túró ( apró szemű)

250 ml habtejszín

1 citrom reszelt héja + leve

3 tojás fehérje

10 dkg cukor

1 csomag lap zselatin

Díszítéshez: 20 dkg olvasztott fehér csoki , gyümölcs 

Az alaphoz a cukrot a tojással habosra keverjük, majd belekeverjük a szoba hőmérsékletű vajat , hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport. Egy 18 cm-es kapcsos, kerek tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk a kicsit sűrű alap tésztát belesimítjuk és 180 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amikor kész kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt és visszahelyezzük a formába. Elkészítjük a mousse-t. A túrót a citrom héjával, levével botmixerrel összetörjük, krémesítjük. A tojásfehérjét egy keverőbe tesszük. A cukorhoz hozzáöntünk 1 dl vizet és elkezdjük melegíteni egy lábosba, amikor a cukor elolvad , de még nem forr levesszük a tűzről. A tojásfehérjét magas fokozaton elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd habosodni a cukros főzetet szépen lassan hozzácsurgatjuk és így kemény habbá verjük. A tejszínhabot is felverjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk, majd szépen összekeverünk mindent. A túrót a habokkal és a zselatinnal. A kakaós tésztára kanalazzuk a krémet , elosztjuk, elsimítjuk és hűtőbe helyezzük 4-5 órára. Amikor megdermed levesszük a tortakarikát, de előtte egy hideg vízbe mártott késsel körbe húzzuk az oldalát, hogy szépen elváljon a krém a gyűrűtől. A torta körméretét és magasságát lemérjük és egy akkora csíkot vágunk sütőpapírból. Amennyiben nincs olyan nagy papírunk két csíkot össze ragasztunk. A fehér csokit megolvasztjuk és díszítő zsákba tesszük a végére nagyon pici lyukat vágunk. A sütőpapírra gyors mozdulatokkal végig díszítjük a csokival, majd megvárjuk azt a pillanatot, amikor a csoki kötni kezd, de még nem törik és gyors mozdulatokkal a torta köré helyezzük. Gyorsan kell dolgozni, mert ha megköt a csoki már nem fog hajolni csak törni. Ismét hűtőbe helyezzük és tálalás előtt gyümölcsökkel díszítjük a tetejét.