Túrós sajtos rúd

2018.09.07

Hozzávalók:

25 dkg túró

25 dkg liszt ( keverve fele teljes kiőrlés fele tönköly fehér)

25 dkg vaj vagy margarin

1/2 zacskó sütőpor

só, magok, sajt, tojás a lekenéshez

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. A vaj vagy a margarin legyen szoba hőmérsékletű, akkor könnyebb vele dolgozni. Először morzsalékos lesz, de ahogy a vaj vagy a margarin felpuhul szépen összeáll a tészta. A sót folyamatosan apránként adagoljuk hozzá, alaposan dolgozzuk el a tésztába, hogy mindenhova jusson és folyamatosan kóstolással ellenőrizzük, hogy megfelelően sós-e? Ezért nem írok a recepthez mennyiséget, mert van akik sósabban kedveli van aki nem. Ez egy alap tészta és nagyon sokféle képen lehet variálni. Lehet zöld fűszereket belekeverni a tésztába, oregánot vagy bazsalikomot! A tetejét lehet szezámmaggal, sajttal , magokkal megszórni esetleg nagyobb szemű sóval, ha valaki szereti. A formázást is többféle képen lehet variálni. A tésztát ki kell nyújtani kb 1/2 cm re és vagy hosszába vagy háromszögre vágva  tetejét tojással megkenve megszórva 180 fokon megsütjük. Kicsit vastagabbra nyújtva pogácsát is szaggathatunk belőle. Esetleg ha van kis perec formánk akkor kisebb pereceket is készíthetünk belőle.