Almás pite kicsit másként

2018.09.16

Hozzávalók:

Alap tészta Omlós  tészta alap recept 

2-3 marék bab

Töltelék:

5 db alma

2 evőkanál vaj

fahéj, citrom, vaníliás cukor

10 dkg nyírfa porcukor

12 dkg marscapone

Az alaptésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd frissen tartó fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe minimum 30 percre, de az sem baj ha több órát van ott.

Lisztes felületen gyorsan kinyújtjuk a tésztát  a forma méreténél kicsit nagyobbra és a nyújtófára tekerve gyors mozdulattal a formába helyezzük. A széleket belenyomkodjuk a formába, hogy sütésnél felvegye a mintát. Az alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírból kivágunk egy akkora darabot, hogy azt a tésztára helyezzük, majd 2-3 marék babot helyezünk a papírra. Ez azét kell, hogy a tészta alja ne púposodjon fel. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl barna.

Közben elkészítjük a tölteléket. 2 db almát meghámozunk és apró kockákra vágunk.  A 2 evőkanál vajat felolvasztjuk egy serpenyőben és belehalmozzuk az almakockákat. Ízesítjük citrommal ( levével és reszelt héjával) , fahéjjal, vaníliás cukorral és kicsit átpároljuk. Ráöntjük a nyírfa cukrot , amennyiben édesebbre szeretnénk tehetünk még hozzá cukrot és készre pároljuk. Nem kell nagyon szétpárolni az almát. Amikor kicsit kihűlt hozzákeverjük a marscapone sajtot .

A megsült és kihűlt tészta tetejére halmozzuk a tölteléket. A megmaradt 3 almából szépen zöldséghámozóval  vékony csíkokat vágunk kb. 4-5 cm hosszóságban , majd feltekerjük a szeleteket és elrendezzük a pite tetején .