Nutellás csoki torta

2018.10.08

Hozzávalók:

24 cm-es kapcsos tortaforma

8 db tojás

8 evőkanál liszt

7 evőkanál cukor

1 evőkanál vaníliás cukor

1 zacskó sütőpor

2 evőkanál darált mandula, mogyoró keveréke

Krémhez:

7 dl habtejszín ( Hulala)

10 dkg étcsoki

200 g kis üveg nutella 

Díszhez:

kis darab kb. 20 x 20 cm-es buborékos fólia 

20 dkg étcsoki 

3 dkg vaj

Tojáshab: 

30 g tojásfehérje 

83 g cukor ( tojásfehérjéhez)

50 g cukor ( vízbe)

25 g víz

konyhai hőmérő ( hústű)


A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral nagyon habosra, fehéredésig keverjük. Apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport.  A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Egy kis rész fehérjehabot hozzákeverünk a sárgához, hogy fel lazítsuk vele a tésztát, majd az egész habot hozzákeverjük, óvatos mozdulatokkal, hogy ne "törjük" meg nagyon a habot. Amikor megvan a piskóta tészta elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a mandula, mogyoró keveréket. 2 db 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztákat. Egyikbe a simát a másikba a mandulás, mogyoróst. 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor megsült kivesszük és hagyjuk jól kihűlni. Közben elkészítjük a krémet és a díszt a tortára.  

Dísz: 

A csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd amikor szép folyékony a buborékos fóliára rákenjük egy tálcára helyezzük és betesszük a hűtőbe.  A megmaradt csokiból sütőpapírra leveleket formázunk, majd ez is mehet a hűtőbe.

Elkészítjük a krémet:

1 dl tejszínt lassú tűzön felmelegítünk nem szabad felforralni. Egy másik edénybe a nutellát és a csokit szintén lassan felmelegítünk. Én mindig úgy melegítem fel a csokikat vagy a nutellát, hogy egy edénybe engedek vizet amit melegítek és ebbe helyezem a másik edényt, amibe a felolvasztani kívánt csoki van. Ahogy a víz lassan átmelegíti az edényt a csoki szépen lassan felolvad nem tud odaégni.  Minden esetben folyamatosan kevergetni kell nem szabad ott hagyni és amikor szép folyós akkor nem kell tovább melegíteni. Amikor felolvadt a csokis nutella lassan hozzáöntjük a meleg tejszínt és szépen elkeverjük benne. A maradék habot keményre verjük, majd szépen hozzáöntjük a nutellás krémet és elkeverjük a habbal, ezt már ne géppel tegyük csak kézzel. 

A kihűlt piskótákat kettévágjuk így 4 db lesz belőle. Sima piskótát helyezünk alulra ezt megkenjük krémmel erre mandulás-mogyorós piskóta lap jön , megint krém, sima piskóta krém és végül mandulás-mogyorós lap és krém. 

Amikor megkentünk a tortát betesszük a hűtőbe 1 órára. Tojáshabot elkészítjük a tetejére.    

Habcsók receptet szoktam használni az elkészítéshez ezt szoktam vagy felezni vagy harmadolni. 

A receptet itt találjátok: 

Habcsók