Rákóczi túrós újra gondolva

2018.11.02

Hozzávaló 6 db-hoz:

4-5 kanál sűrű barack lekvár

A túró gömbhöz 6 db-os szilikonforma , 1 félgömb 6,5 cm átmérőjű :

25 dkg túró

2 tojás

2 evőkanál liszt ( nálam teljes kiőrlésű)

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál porcukor

A tésztához ( aljára):

15 dkg liszt

10 dkg vaj

1/2 zacskó sütőpor

1 db tojás sárgája

1/2 zacskó vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

Tojáshab a tetejére :

A habcsók leírását itt találjátok :  Habcsók  ebből a mennyiségből sok hab lesz, amennyiben csak a sütire használjuk felezzük meg a mennyiségeket

A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojásokat a por és vaníliás cukrot, valamint a lisztet. Egy 6 db os félgömb szilikon formába kanalazzuk a túrós krémet és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A közepe felpúposodhat, de amikor megsült és kivesszük, hagyjuk alaposan kihűlni, akkor visszaesik a közepe. Amennyiben nem esik vissza miután kivettük a formából vágjuk le szép egyenesre.

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és 30 percre betesszük a hűtőbe. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, olyan vastagra, hogy 6 db a félgömbbel megegyező méretű korongot tudjunk majd belőle szaggatni. (6,5 cm)  180 fokon megsütjük kb.20-25 perc, kihűtjük és kiszaggatunk belőle 6 db korongot.

Elkészítjük a tojáshabot a Habcsók leírás alapján.  

Összeállítjuk a sütit. A tészta korongra rákenünk a sűrű barack lekvárból, majd erre ráhelyezünk 1 db túrós félgömböt. Egy forgatható torta tálcára helyezzük és körbe kenjük a habbal. Egy recés hab kártyával körbe körbe megrajzoljuk a mintát a habra. Zsebsárkánnyal a habot itt-ott picit megpirítjuk.