Hamburgerzsemle
1 cs. szárított élesztő vagy 2 dkg élesztő
1 cs. szárított élesztő vagy 2 dkg élesztő
15 dkg liszt ( fehér kenyér liszt vagy BL55)
1 ek. vaníliás cukor vagy vanília rúd kikapart belseje
50 dkg liszt ( ezt keverve szoktam használni graham, teljes kiőrlésű, durum, tönköly, zabliszt a lényeg, hogy legyen benne nem annyira rostos liszt is, hogy ne legyen nagyon sűrű a tészta)
50 dkg liszt ( 25 dkg teljes kiőrlésű 25 dkg graham vagy 25 dkg teljes kiőrlésű 25 dkg fehér )
50 dkg liszt ( 25 dkg teljes kiőrlésű 25 dkg graham vagy 25 dkg teljes kiőrlésű 25 dkg fehér )
2 dl tejszín (habtejszín) vagy tej
1 - 1,5 dl langyos tej ( amennyit felvesz a tészta )
A tejet picit meg melegítjük belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és hagyjuk picit felfutni. Közben a hozzávalókat a dagasztógépbe helyezzük, kivéve a tejfölt és a 8 dkg vajat. Amikor az élesztő felfut hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és elkezdjük dagasztani. A tejfölt apránként, fokozatosan adagoljuk, hogy a tészta lágy...
A hozzávalókat a folyadék kivételével kenyér sütőgépbe tesszük és alaposan kidolgozzuk a tésztát. A folyadékot lassan adagoljuk, hogy a tészta ne legyen folyós. A folyadék mennyisége a liszt minőségétől függ. Van amelyik liszt több más liszt kevesebb folyadékot vesz fel, így ezzel mindig bánjuk körültekintően. Amikor szépen kidolgoztuk a tésztát...